top of page

Birim Test

Metot, fonksiyon veya prosedür gibi bir kod parçasının kendisinden beklenen işlevselliği doğru olarak yerine getirdiğini ve hata içermediğini göstermek için kod geliştiriciler tarafından gerçekleştirilen testlerdir.

Birim testleri, bazen proje takviminden, bazen yeterli tecrübe olmayışından bazen de az önem verilmesinden dolayı ihmal edilirler. Oysaki başarılı, kaliteli yazılım ürünleri ortaya çıkartmak için kullanılabilecek olan en iyi araçlardandır. Eğer bir yazılım projesinde birim testleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilirse, ileri seviye testlerde daha başarılı sonuçlar alınır .


Birim testleri en rahat yapmanın yolu bir yazılım test aracı kullanılmasıdır. Eğer bir test yazılım aracı kullanılmayacak ise birim test kodları yazılım geliştirmeye paralel olarak geliştirilmelidir. Bu nedenle birim testler yazılım geliştirmenin bir parçası olarak düşünülmeli ve planlama buna uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Gereksinimler veya kod güncellendikçe, birim test kodları da güncellenmelidir.


Başarıyla sonuçlanan birim testler, entegrasyon ve sistem testlerinden önce, geliştirilen yazılımın genel olarak istenilen gereksinimleri karşıladığının bir göstergesidir. Ancak tam olarak ifadesi değildir. Çünkü entegrasyon ve sistem testleri ile arayüzlerin testleri de gerçekleştirilir.


Birim testlerin gerçekleştirilme detayı geliştirilen yazılımın kullanım alanı ile ilişkilidir. Örneğin tam bir yol kapsama analizinin gerektiği ve kod içerisinde çalıştırılmayan kod parçasının olmadığının gösterilmesi istendiği emniyet-kritik sistem yazılımlarında birim testler daha bir önem arz eder. Bu detayda gerçekleştirilen birim testler daha fazla zaman, daha fazla maliyet alır. Bu detayda testlerin gerçekleştirilmesi için test kodlarının yazılması yerine mutlaka alanında kendini ispatlamış bir test yazılımı kullanılmalıdır.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page