Hakkımda
Dr. Ali GÜRBÜZ
1997 yılında Marmara Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra uzun yıllar kamu ve özel sektörde, karar destek sistemleri, modelleme ve simülasyon, akıllı ulaşım sistemleri, afet yönetim sistemleri ve finans sistemlerine yönelik yazılım projelerinde yazılım geliştirici, ekip lideri, birim sorumlusu, iş analisti, gereksinim mühendisi, yazılım test mühendisi, yazılım test grubu yöneticisi, proje yöneticisi rolleriyle görev almıştır.
10 yılı uluslararası projeler olmak üzere toplamda 20 yıllık AR-GE proje deneyimi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde çalıştığı projeler kapsamında aşağıdaki tecrübeleri elde etmiştir:
-
Proje planlama ve yönetimi,
-
Ekip kurma ve ekip yönetimi,
-
Yazılım test faaliyetleri ve test ekipleri yönetimi
-
İş analizi ve gereksinim mühendisliği,
-
Emniyet/Görev kritik sistemlerin doğrulanması ve onaylanması,
-
Konfigürasyon yönetimi ve değişiklik yönetimi
-
DO-178-B Yazılım geliştirme ve doğrulama
-
Çevik metodolojiler ile özellikle SCRUM uygulaması ile yazılım geliştirme, proje gerçekleştirime ve proje yönetimi,
-
İş süreçlerinin analizi, modellenmesi ve kurumsal yönetimi
Marmara Üniversitesi'nden Yüksek Lisans ve Doktora derecelerine sahiptir. Ar-Ge alanından elde ettiği tecrübeyi eğitim alanına aktararak Marmara Üniversitesi’nde ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (şimdi Gebze Teknik Üniversitesi) dersler verdi.
Yazılım testleri alanında ülkemizdeki kaynak yetersizliği nedeniyle “Yazılım Test Mühendisliği” kitabını 2010 yılında yayınladı. Bu kitap alanında ilk Türkçe yazılım test mühendisliği kitabıdır. Eğitmen bu alanda ikinci kitabı olan “Yazılım Test Mühendisinin El Kitabını” Seçkin Yayıncılık’tan Şubat 2020’de yayınladı.
Yurtiçi ve Yurtdışında, Proje Yönetimi, İş Analizi, Yazılım testleri, Süreç Yönetimi, Risk Yönetimi, kişisel gelişim ve ekip yönetimi konusunda birçok eğitim ve sertifika aldı.
31.000 saate yakın ulusal ve uluslararası alanda proje tecrübesi bulunmaktadır. Bu sürenin yaklaşık 2500 saati Program Yönetimi; 7500 saati de Proje Yönetimi alanındadır. 10000 saate yakın yazılım test faaliyetleri ve yazılım test yönetimi tecrübesi bulunmaktadır. Tecrübesinin 6500 saate yakını gereksinim mühendisliği ve iş analiz alanındadır. Geri kalan zaman içerisinde yazılım tasarımı ve geliştirmesi, proje risk yönetimi, kalite yönetimi ve ekibin geliştirilmesi alanlarındadır
Eğitmen, “Proje Yönetimi” “İş Analizi”, “Gereksinim Yönetimi” “İş Süreçleri Yönetimi”, “Agile Proje Yönetimi” ve "Yazılım Test Yönetimi" konularında elde ettiği tecrübeyi sektörle eğitim ve danışmanlık yoluyla paylaşmaktadır.
Bu site neden var ?
Yazılım testleri ile yakinen ilgilenmeye başladığım ilk günden itibaren bir fark ettiğim şey bu alanda Türkçe bilgi kaynağı eksikliğiydi. Bu nedenle Yazılım Test Mühendisliği kitabını 2010 yılında yayınladım. Bu kitabın güncellenmiş ve devamı niteliğinde olan "Yazılım Test Mühendisinin El Kitabı" nı Seçkin Yayıncılık'tan Şubat 2020 de yayınlamış bulunmaktayım.
Şimdi ise birçok blogta bir çok bilgi görmekteyim. Bu beni sevindirse de ortaya çıkan tutarsızlıklar ve bilgi eksiklikleri yazılım testleriyle yeni uğraşmaya başlayanları zorlayacağını gördüm. Hem yayınlamış olduğum kitaba koyamadığım bilgileri sizlerle paylaşmak hem de yazılım test konusunu merak eden ve bu konuda bir şeyler okumak isteyenlere güvenilir ve tutarlı bir kaynak oluşturmak istedim.
Burada akademik ders notu yerine bir günlük yazı dizisi şeklinde konular verilecektir.
Ayrıca yazılar belirli müfredat başlıkları altında toplanarak sertifika sınavlarına hazırlık materyalleri de oluşturulacaktır.
Sertifika sınavlarına hazırlananların çektikleri en büyük zorluk sınavlara hazırlık için yeterli soru setlerinin olmamasıdır. Sitemizde buna yönelik ücretsiz soru setleri ve çözümleri de olacaktır.
Neden üyelik sistemi var ?
Sitemizde vereceğimiz bilgiler belirli bir emek ile hazırlanmaktadır. Temel seviyedeki bazı bilgilere ulaşım herkes tarafından yapılabilecektir. Ancak ileri seviyedeki konular, sınava hazırlık soruları veya yazılım test faaliyetlerinde kullanılan şablonlara ulaşım üyelik sistemi üzerinden olacaktır. Bu bilgileri gerçekten de isteyenlere vermek ve onlarla kabul etmeleri durumunda iletişimde olmak fikirlerini almak istemekteyim.
Umut ederim hazırladığımız bu siteyi beğenirsiniz.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.